Meny Stäng

Kungsgatan 48, 1 tr 
SE-111 35 Stockholm

info@partsradet.se
+46 (0) 730-72 55 18

Org.nummer 802400-2480
BG 5914-9419

Följ oss på Facebook och LinkedIn

Arbetstid och fritid – så drar du gränser när du jobbar hemma

I och med spridningen av nya coronaviruset jobbar ovanligt många hemifrån - men ett hemmakontor har sina utmaningar. För många är det svårt att separera arbetstid från fritid, samtidigt som gränsdragningen kanske är viktigare än någonsin. Arbetsmiljöforskaren Calle Rosengren ger värdefulla tips och råd.

Calle Rosengren är universitetslektor och föreståndare för Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet. Han har tidigare arbetat med forskningsprojektet Ska du gå hem redan? som handlar om hur man i ett arbetsliv präglat av otydlighet kan ta fram och hålla fast vid regler för var och när man ska arbeta.

Att skapa en balans mellan jobb och fritid, mellan fokus och vila kan ha särskilt stor betydelse när man lever under ansträngda förhållanden, som nu under den rådande pandemin. Calle Rosengren tipsar om ett antal strategier för att få till en nödvändig harmoni i vardagen och ta tillvara de positiva aspekterna av ett mer flexibelt arbetsliv:

  • Att bara arbeta under vissa avgränsade tider.
  • Att införa helt arbetsfria zoner i hemmet.
  • Att ställa undan jobbväska och byta kläder när man arbetat klart för dagen.
  • Att lägga ifrån sig jobbtelefon- och dator under helgen.

Var man väljer att sitta när man jobbar hemifrån kan också ha betydelse. Blir det ofta så att man hamnar i sängen eller soffan kan möblerna komma att förknippas med jobb, vilket gör det svårt att koppla bort tankar på arbetet även när man är ledig. Ett sätt att avgränsa kan vara att skapa sig en stående arbetsyta i hemmet att hålla fast vid.

Se nedanstående film om du vill öka din förståelse för ett gränslöst arbetsliv och de svårigheter som kan uppstå.